Honungsbinas bo styr till stor del deras biologi: hur stor bina och bisamhällena blir, när och hur de fortplantar sig samt hur resurser fördelas på nivå av bisamhället och bina ända ner till generna. Hur bina bor påverkar även deras sjukdomar och parasiter och detta så pass betydande att gynnsamma förhållanden kan ha som följd att det inte längre behövs någon sjukdomsbekämpning. Honungsbiet är genom sin evolution anpassat till att bo i ihåliga träd vilka bäst efterliknas genom att holka ur stockar.
I den teoretiska delen av kursen förmedlas kunskap om en hållbar och bivänlig bihållning. I den praktiska delen lär man sig att bygga stockkupor med stråtak och varje deltagare får med sig en hem. Nedan kan du se en film från fjolårets kurs. I år lägger vi större fokus på den teoretiska delen vilket medför att det praktiska arbetet blir mindre krävande.
Lärare: Hannes Bonhoff
Datum: 27.–28. maj 2023
Tid: 9:00 till ca. 17
Plats: Tista Slott, 61194 Nyköping
Antal deltagare: 11
Mat: frukost, förmiddagsfika, lunch, eftermiddagsfika och middag på lördag samt frukost, förmiddagsfika, lunch och eftermiddagsfika på söndag
Att ta med: arbetskläder, handskar och hörselskydd
Anmälan sker till: hannes@superbiodling.se
Övernattning ingår från fredag till söndag i en lodge enbart fem minuter bort med fem dubbelrum med enkelsängar och stora sällskapsytor med utsikt över sjö och å. Det går naturligtvis bra att komma först på lördag morgon.
Stockarna byggs med naturmaterial vilket gör att varje kupa är unik. För den som vill ta hem en stockkupa är det viktigt att veta att den kan väga uppåt 100 kg och är nästan en meter lång med en halvmeters diameter. Den kan passa in i en bil men det rekommenderas att transportera den på släp. Benen är drygt två meter långa och stråtaket kan bli en till en och en halv meter högt och 80 cm brett.
Läraren för kursen är Hannes Bonhoff som drogs in i binas och biodlingens värld när han ärvde sin fars bigård. Med en bakgrund inom forskning tog det inte lång tid för Hannes att söka svar i vetenskapliga publikationer. Inspirerad av vetenskapens insikter värnar han honungsbiet genom att ställa om till bivänliga och hållbara metoder samt med ett bokprojekt, en blogg, kurser, föredrag, forskning, utveckling av bikupor och som medgrundare och ordförande i Honungsbiföreningen.
Har du frågor är du välkommen att höra av dig till Hannes Bonhoff: 0720109621, hannes@superbiodling.se